Que no s’enfadi l’IES ni la Policia Local

    Home / Opinió / Que no s’enfadi l’IES ni la Policia Local

Que no s’enfadi l’IES ni la Policia Local

0

Què ha passat?

Enguany, preventòlegs de les drogues hem vist amb desagradable sorpresa com alguns centres educatius i policies locals realitzaven a les aules actuacions clarament repressives i antieducatives respecte a la presència de tòxics. Com seria executar escorcolls, alguns integrals (deixar al menor nu) i entrar a les aules amb gossos antinarcòtics, saltant el dret a la intimitat,  causant encara més segregació juvenil i estigmatitzant  a alumnes amb dificultats.

Davant d’això alguns vam queixar-nos amargament d’aquestes actuacions, ja que sabem que no només no són preventives, sinó tot el contrari. Les queixes curiosament no van tenir gaire seguiment per part de la Comunitat Preventiva. Per què? Doncs perquè es considera que els centres educatius i les policies locals són socis estratègics de la prevenció.

Socis estratègics de la prevenció?

De fet, des de fa temps es realitza prevenció a les aules, sol ser en forma de tallers de sensibilització. Ara bé, aquests tallers han anat agafant un tarannà més normatiu que holístic, per això cada vegada els executen més agents dels mossos d’esquadra que no pas entitats i gent del ram social i educatiu. No es vol que l’alumnat tingui una dialèctica en aquest tema, sinó unes instruccions clares d’això no es fa ni es toca. L’estratègia és pedagògicament qüestionable si qui es té davant són adolescents i joves. Tant és, allò políticament correcte sembla més convenient que el sentit comú.

Tanmateix, el cas és que aquesta perspectiva normativa en prevenció connecta perfectament amb la lògica policial i d’aquí a les intervencions repressives hi ha mig mil·límetre. La Comunitat Preventiva crec que s’està equivocant de ple, ja que la prevenció s’està decantant  a postures contràries a ella mateixa. Per exemple, sabem que quan Portugal va canviar la seva política repressiva a oferir suport, simplement van anar millorant en qüestions importants, com baixar les morts per sobredosis i la disminució del consum de drogues per part d’escolars.

Per la idea de mantenir socis estratègics s’està renunciant a defensar les idees salutogèniques en matèria de drogues, perjudicant als nostres joves. Sobretot que no s’enfadin els de l’IES ni la Policia Local… No sembla una gran pensada.

No sembla una gran pensada

El cas és que els centres educatius i les policies locals, a més són molt reglamentaris i normatius per la seva naturalesa, encara que els primers potser no ho haurien de ser tant. El punt és que s’acaben cenyint al marc normatiu general en matèria de seguretat. En aquest sentit, si aquest marc se’n diu circumstancialment Llei Mordassa, aleshores ens garantim la vulneració de drets fonamentals, ja que aquesta llei ja ha estat denunciada per l’ONU per aquests motius. A més, és aquesta llei la que habilita a un agent a deixar nu a un menor per una sospita de tinença de cànnabis.

I ara què?

A la fi, quina postura hauria de prendre la Comunitat Preventiva? Des d’un punt de vista social i educatiu s’hauria de denunciar fermament aquesta situació. Malgrat algú pugui ofendre’s, potser quan s’adoni de la realitat agrairà haver estat avisat. També s’hauria de demanar la suspensió de protocols, reglaments i normatives perquè estan condicionats per la Llei Mordassa.

D’altra banda, s’hauria d’interpel·lar als polítics perquè s’adonin de que estan sent el braç  de l’ex ministre Alberto Fernández Díaz quan la policia local actua així. Crear debats en aquest sentit ens ha d’alliberar de les clavegueres de l’Estat, que és d’on surt aquesta pudent Llei. Prioritzar aliances estratègiques amb qui ni s’adona d’això, a costa de la prevenció, és tirar-se un tret al peu.