Sinchi, sinchi negrito.

Sinchi, sinchi negrito.

El centre Takiwasi , de Tarapoto , i l’associació GASS -Grup Associat Pels Serveis de Salut – van proposar l’any 2010 una conferència sobre l’ús tradicional del tabac a l’alta Amazònia peruana.

En una època en què es criminalitza un ésser viu , com la planta del tabac , la qual és un clar exemple de que segons com s’utilitzi pot ser un remei o un verí , es proposa tornar-la a sagrat lloc.

Com a planta és esperit antic que va acceptar ser potser la primera planta curativa de l’Amazònia , la qual cosa equivaldria a dir la primera planta curativa del món , però la profanació de la mateixa per gent que no comprenien el seu valor , encegades per la febre de l’or , transformà aquesta comunió beneficiosa en una epidèmia d’abast planetari .

El Dr Jacques Mabit , juntament amb el seu equip del centre terapèutic de Takiwasi , van saber llegir i rebre el llegat de molts tabaquers i tabaqueres de l’alta Amazònia peruana per , amb el degut respecte i coneixement , integrar-la en els protocols de tractament . En aquesta conferència s’expliquen diversos aspectes de la planta i la seva comunió amb les persones .

Una curiositat organitzativa és que no hi va haver manera de disposar d’un local en l’àmbit sanitari per acollir la conferència del Dr Jacques Mabit . La sort és que es va aconseguir el local de l’ FEDELATINA , Federació d’entitats llatinoamericanes de Catalunya. No va estar malament fer-ho allà , ja que el tabac és americà d’origen , concretament andí i també és un ésser humil que potser va prendre aquesta decisió .

Esperem que gaudeixin de la informació exposada al vídeo .

Podeu clicar la imatge per visualitzar el vídeo.

Mabitt

Dr. Jacques Mabit